KWAS HIALURONOWY: od estetyki twarzy po zdrowie stawów

ХИАЛУРОНОВА КИСЕЛИНА: от естетиката на лицето до здравето на ставите

ХИАЛУРОНОВА КИСЕЛИНА: от естетиката на лицето до здравето на ставите

Kwas hialuronowy to dziś niezwykle popularna substancja, szczególnie w estetyce twarzy i zabiegach mezoterapii. Ponadto ostatnio widzimy, że procedury wstrzykiwania usieciowanego kwasu hialuronowego w celu wypełnienia zmarszczek i powiększenia ust, czyli tak zwanych wypełniaczy, zaczęły działać. Według Wikipedii produkty kwasu hialuronowego mają trwałość średnio 6-9 miesięcy. W mezoterapii kwas hialuronowy nie ulega sieciowaniu, dlatego jego trwałość wynosi maksymalnie 1 miesiąc.

Jednak mniej wiadomo o korzyściach płynących z tego kwasu dla zdrowia całego organizmu, zwłaszcza stawów, oraz o znaczeniu kwasu hialuronowego dla bezbolesnej mobilności.

Хиалуронова киселина: ползи за ставите

„Без движение животът е само един летаргичен сън“, е казал Жан Жак Русо. Като всички класики, той потвърди общата истина, която е валидна във всички времена. Когато ходим, танцуваме, бягаме или просто люлеем крака, седим в кресло, ние се движим всеки ден, а нашата мобилност се осигурява от подвижните стави на костите – стави. При здрави стави натискът се разпределя равномерно по цялата им повърхност.

Всяка връзка се състои от следните елементи:

  • ставни стени на костите, покрити с хрущял;
  • ставна капсула от съединителна тъкан;
  • Синовиалната облицовка на вътрешната капсула и отделя синовиална течност (синовиална течност).

Ставната капсула е покрита отвътре със специално вещество, наречено синовия. Тази вътрешна мембрана подхранва хрущяла и произвежда „синовиален сок“, синовиална течност, която намалява движението на триене в ставите, предпазвайки ги от износване. Когато ставното налягане се понижи, хрущялът абсорбира синовиалната течност като гъба, а когато се увеличи, хрущялът отстранява тази течност в зависимост от степента на напрежение. В същото време синовиалната течност изолира ставните повърхности една от друга, създавайки хлъзгава повърхност. Здравата става се „смазва“ сама, така че силата на триене в здрава става е 5 пъти по-голяма от силата на триене на леда.

Костните крайници (епифизи) са защитени от 3-5 мм висок хиалинен хрущял, който поддържа ролята на „защитна възглавница“: хрущялът поема големи натоварвания и резки движения. Ставният хрущял не е свързан с кръвоносната система, така че не получава хранителни вещества от кръвта. В случая на хрущяла източникът на тези вещества е синовиалната течност. По време на движение хрущялните клетки абсорбират основни хранителни вещества от синовиалната течност и освобождават метаболити, така че движението на ставите илюстрира истинското значение на думата „живот“.

Спомнете си астронавтите, които се учат да летят отново след дълги периоди на гравитационен полет. Сега е ясно защо това е така.

Основата на ставния хрущял е матрица (междуклетъчно вещество), съставена от областта на мрежата от колагенови влакна. Матрицата съдържа хондроцити – клетки, които синтезират протеини в колагенови влакна и структурния материал, от който е изградена основата на хрущяла. Матрицата се състои от много големи молекули (протеогликани), които задържат вода в голяма степен, като по този начин осигуряват гъвкавост и омекотяване при удари. В същото време матрицата е богата на гликозаминогликани, хиалуронова киселина и хондроитин сулфат – структурни компоненти на синовиалната течност.

Хиалуронова киселина – наличие в човешкия организъм

Хиалуроновата киселина се намира в много тъкани на човешкото тяло: хрущяли, кости, стъкловидното тяло, сърдечни клапи, кожа и синовиална течност. Стяга кожата и връзките, поддържа еластичността на хрущяла и смазва ставите, като е основен компонент на синовиалната или синовиалната течност. Без тази течност нашите стави не биха функционирали. Здравият, млад организъм сам произвежда хиалуронова киселина. С напредването на възрастта обаче процесът на неговия синтез в тялото се забавя и когато това се случи, забелязваме проблеми със ставите и забелязваме тези нежелани бръчки – първите признаци на преждевременно стареене.

До 40-годишна възраст образуването на собствена хиалуронова киселина намалява с 50%. На 60 и повече години тялото произвежда само 10% от необходимото количество.

Хиалуроновата киселина може да задържи до шест литра вода на грам. Водата не може да се компресира, а хиалуроновата киселина предава това свойство на ставите. Хиалуроновата киселина отговаря за консистенцията на течността в тъканите и променя нейния вискозитет в зависимост от действието на механичните сили: течността се разрежда с повишено усилие, но остава лепкава, така че да не изчезва от ставите като вода.

Ocean Mine | -20% Coral Club

Хиалуроновата киселина и причините за регенерацията на хрущяла

Съществен проблем при регенерацията на хрущяла е дефицитът на необходимите структурни компоненти, причинен от заболявания или други фактори, споменати по-горе. Вече установихме, че хрущялът не получава хранителни вещества от кръвоносната система, а от синовиалната течност, която също осигурява отстраняването на остатъците от хрущялните клетки. Ако тялото няма достатъчно хранителни вещества, хрущялните клетки изсъхват и постепенно умират. Повреденият хрущял вече не може да изпълнява своята амортисьорна функция и не може да осигури подвижност на ставата. Така артрозата започва да се развива.

Важен компонент на хрущяла е хондроитинът. Ние частично осигуряваме консумацията на хондроитин от храната, а той се синтезира изключително в тялото. Неговата биоактивна форма е хондроитин сулфат, тъй като хондроитинът може да се използва в тялото само след като се комбинира със сол на сярна киселина. Хондроитин сулфатът действа като магнит за течността. Благодарение на електрическия заряд на химичната връзка, тя задържа големи количества вода в съединителната тъкан и образува желеобразно вещество, в което се намират хондроцити.

Хиалуроновата киселина и хондроитинът заедно предпазват ставите много по-добре. Тези вещества, когато се приемат едновременно, действат синергично, т.е. взаимно се допълват, осигурявайки защитни и подхранващи функции на хрущялната тъкан и действат много по-ефективно от всеки компонент поотделно.

Хиалуронова киселина и хондротин – комплекс, присъстващ в B-Luron

Хиалуроновата киселина и хондроитинът заедно предпазват ставите много по-добре. Тези вещества, когато се приемат едновременно, действат синергично, т.е. взаимно се допълват, осигурявайки защитни и подхранващи функции на хрущялната тъкан и действат много по-ефективно от всеки компонент поотделно.

Поради променената молекулярна структура, хиалуроновата киселина, съдържаща се в HCC, не се разрушава след перорално приложение и остава стабилна. От една страна, той действа като спринцовка, като механично увеличава количеството на екзогенната хиалуронова киселина в ставата, а от друга страна, като катализатор активира процеса на синтез на собствена (ендогенна) хиалуронова киселина в хондроцитите. В същото време HCC действа върху всички стави едновременно, което го прави по-полезен от инжекционните форми.

b-luron

B-Luron е класически продукт, чийто състав и механизъм на действие отговарят на основния принцип на ортомолекулярната медицина: „възстановяване и поддържане на здравето чрез промяна на концентрацията на вещества, които нормално присъстват в човешкото тяло, отговорни за неговото здраве“ .

Накратко, „правилните молекули в точните количества“.

Създателите успяват да съчетаят в уникална синергична комбинация два основни структурни елемента, възстановяващи функциите на хрущяла: хондроитин и хиалуронова киселина. Ефективността на получения комплекс е подобна на вътреставните инжекции с хиалуронова киселина, освен това действа едновременно върху всички стави.

B – LURON от Coral Club е активна хранителна добавка, базирана на структурата си комплекс хиалурон-хондроитин (CHC), който е иновативен технологичен продукт, разработен от немската компания Gramme-Revit GmbH, който е предназначен да стимулира производството на синовиална течност. както и за осигуряване на хранене и възстановяване на хрущяла.

B-luron – ползи

В резултат на това приложението на B-Luron е важно за правилното функциониране на ставите и тяхната подвижност. Препоръчително е да се прилагат 30 ml B-Luron (съответстващи на 450 mg от комплекса хиалурон-хондроитин) дневно в продължение на един месец без прекъсване. Видимите симптоми на облекчение няма да се появят веднага, а след достигане на определена концентрация на хиалуронова киселина в ставата в края на 2-3 седмици. Зависи от степента на увреждане на ставите, нивото на дефицит на хондроитин и хиалуронова киселина. Накратко, колкото по-малко е засегната ставата, толкова по-бързо ще се усети подобрението и ставата ще бъде възстановена.

В тежки случаи се препоръчва да се повтори схемата на лечение, за да се постигне желания ефект.

Важно е, че действието на приятния на вкус сироп продължава и след приема, има логично обяснение: синтезът на собствена хиалуронова киселина се възобновява, синовиалната течност се нормализира и ставата започва да работи.

За повече информация относно B-luron, ние сме винаги насреща! Можете да ни пишете по всяко време директно в чата на сайта.

И винаги помнете: „Без движение, животът е само една мечтана мечта“

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *